Strawinsky’s L’histoire du Soldat

 

Zondag 23 juni 15:00 Openluchtvoorstelling Het Verhaal van de Soldaat Strawinsky

De Soldaat: Tim Brackman, de Duivel: Peter Lusse, de Prinses: Eline van Ark

Ensemble: 7 topmusici uit het Radio-, Rotterdams- en Nederlands Phil. Orkest

Zondag 23 juni wordt in de tuin achter de Tindalvilla, aan de Nieuwe ’s Gravelandseweg 21 te Bussum ‘L’histoire du Soldat’ van Igor Strawinsky uitgevoerd.* Strawinsky schreef het muziektheaterstuk ruim honderd jaar geleden op een libretto van Charles Ferdinand Ramuz. De vertaling van Martinus Nijhoff uit 1930 werd door Rob van de Meeberg bewerkt, waarbij hij de tekst van de verteller over de acteurs verdeelde. Naar een idee van Hans Roelofsen werd gekozen voor een echte violist in plaats van de gebruikelijke acteur die nepviool speelt. Tim Brackman nam de uitdaging aan zowel de tekst en de jazzy dansen uit het hoofd te leren. Een primeur! 
 
Het verhaal van de Soldaat is gebaseerd op een volksverhaal uit de collectie van Alexander Afanasief, die meer dan 500 Russische volksverhalen verzamelde, waaruit Strawinsky al eerder had geput met Petrushka en de Vuurvogel. Strawinsky die als vluchteling in Zwitserland woonde, besloot het verhaal over te zetten naar de eerste Wereldoorlog, met behoud van het Faustiaanse plot, van een jonge soldaat, die een deal met de duivel sluit: De soldaat heeft veertien dagen verlof en komt op weg naar huis een man tegen, die hem een boek aanbiedt dat voorkennis van de beurskoersen bevat en hem rijk kan maken. Het boek in ruil voor zijn viool (zijn ziel) en drie dagen gratis les bij de man thuis, waarbij de soldaat ook de beste gerechten en dranken aangeboden krijgt. De soldaat accepteert het aanbod maar verliest alle besef van tijd. Drie dagen worden drie jaren en nu is hij in feite een deserteur. Als hij op een dag als rijk man in zijn dorp terugkeert, blijkt niemand hem nog te herkennen. Teleurgesteld verlaat hij zijn dorp en gaat weer op weg, waarbij hij in een herberg de man weer ontmoet die zijn viool bezit. De man vraagt waarom hij niet tevreden is met zijn rijkdom, hij kan immers alles kopen, waarom is hij dan niet gelukkig? Als de soldaat hoort dat de koning van het buurland zo wanhopig is over zijn zieke dochter, dat hij de hand van zijn dochter zal schenken aan degene die haar kan genezen, beseft de soldaat dat hij zijn viool nodig heeft. Met een list weet hij zijn viool aan de duivel te ontfutselen. Met zijn vurige vioolspel lukt het hem de verlamde prinses te laten dansen en dus mag hij met haar trouwen. De duivel dreigt dat hij hem zal grijpen, zodra hij de grens van zijn nieuwe land overschrijdt. Waarom zou hij dat dan riskeren? 
 
Kaarten €25,- [kinderen  €7, 50 ] inclusief consumpties zijn te verkrijgen tegen contante betaling bij de Bussumse Wijnkoperij in de Spiegelstraat 38 en bij Notariskantoor Doude van Troostwijk Meerweg 17 in Bussum.  Via de website kunt u kaarten kopen of overmaken op onze bankrekening NL94ABNA055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting in Bussum. Kaarten worden niet opgestuurd. Contact: info@tindal.nl Tel. 035-6922947 
 
*Bij slecht weer wordt het stuk uitgevoerd in de theaterzaal van het Willem de Zwijgercollege, pal tegenover de Tindalvilla (voor maximaal 250 personen). Het WdZC leent ons ook stoelen voor gebruik in de tuin zodat u, anders dan voorheen, deze keer geen stoeltje hoeft mee te nemen.  

Leave a comment